• Patti Valkenburg, Universiteit van Amsterdam

2018

NRC Handelsblad

Wekelijks wordt in het NRC door Annemiek Leclaire een lezersvraag gesteld aan deskundigen. Op 30 mei 2018 ging Patti Valkenburg in op een vraag over een 10-jarig zoontje die rapt over geile beren: moet hem dit onraden worden? En wanneer zijn kinderen eigenlijk toe aan grove songteksten? Lees Patti's reactie en het hele artikel hier.

Adformatie

Op 6 april 2018 verscheen een interview met Patti Valkenburg in Adformatie, een vakblad voor reclame, marketing en media. Het interview is hier te lezen.

Nieuwsuur

Is een mobiele telefoon nu wel of niet slecht voor jongeren? Op deze vraag reageerde Patti Valkenburg in de uitzending van Nieuwsuur op 12 maart 2018, hier te bekijken. Ze vertelde onder meer dat de nadelen volgens haar niet opwegen tegen de voordelen.

Vrij Nederland

Voor Vrij Nederland ging Patti Valkenburg in gesprek met Ruben Leter over de invloed van online communicatie op jongeren. Ze legt uit dat deze communicatie face-to-face contact niet zozeer vervangt maar juist aanvult. Luister de podcast of lees het artikel van 5 maart 2018 hier.

NRC Handelsblad

Elke week legt journaliste Annemiek Leclaire in het NRC Handelsblad een lezersvraag over opvoeding voor aan een groep deskundigen. In de krant van 7 februari 2018 reageerde Patti Valkenburg als lid van dit opvoedpanel op de vraag van een moeder: Hoe krijg ik mijn puberdochter actiever? Haar antwoord en het gehele artikel is hier te lezen.

2017

NRC Handelsblad

In een interview in de NRC van 29 november 2017 geeft Patti Valkenburg haar visie op de wet die bioscopen verbiedt om kaartjes voor 16+ films te verkopen aan zestienminners, ook als hun ouders erbij zijn. Volgens haar is deze wet achterhaald. Lees het volledige interview hier.

NRC Handelsblad

In vijf artikelen die tussen 20 en 27 november in het NRC verschenen, komen Patti Valkenburg en Jessica Piotrowski, CcaM-directeur, uitgebreid aan het woord.

Deel 1: Je kind zindelijk maken is makkelijker (dan mediaopvoeding)

Deel 2:Mag een peuter achter de tablet?

Deel 3:Is gamen schadelijk?

Deel 4:Hoe behoed je je kind voor sexting en cyberpesten?

Deel 5: Hoe ga je om met het mediagebruik van je kind? De 11 meest gestelde vragen

Pedagogiek in Praktijk

Hoofredacteur Bas Levering interviewde Patti Valkenburg voor het novembernummer van  PIP - Pedagogiek in Praktijk Magazine. Valkenburg vertelt in het interview over Plugged In, over de snelle ontwikkelingen in het medialandschap en de gevolgen daarvan voor (media-)opvoeding. De foto’s bij het interview zijn van Suzanne Blanchard. Download hier het artikel uit PIP nr. 99.

Wired

Matthew Reynolds, journalist van het gerenommeerde tijdschrift Wired schrijft over tbh, een nieuwe app van Facebook waarmee tieners elkaar complimenten kunnen geven. Kunnen dergelijke apps wel degelijk bijdragen aan de geestelijke gezondheid van tieners zoals de makers impliceren? Patti Valkenburg werd gevraagd om de stand van wetenschap over de verschillende effecten van sociale media op het zelfvertrouwen en psychologisch welzijn van tieners samen te vatten. Lees het artikel hier.

NRC Handelsblad

In het artikel Zo voorkom je escalaties in de gezinsapp van Maarten van Gestel in het NRC van 19 oktober 2017 licht Patti Valkenburg de positieve en nadelige kanten van communiceren via de gezinsapp toe. Patti Valkenburg denkt dat duidelijke afspraken over wat je wel en niet bespreekt in de gezinsapp 'WhatsApp-scalaties’ kan voorkomen. Lees hier het artikel.

NRC Handelsblad

Elke week legt journaliste Annemiek Leclaire in het NRC Handelsblad een lezersvraag over opvoeding voor aan een groep deskundigen. In de krant van 28 september reageerde Patti Valkenburg op de vraag van een moeder: Hoe bescherm je een kind tegen het leed dat via de media voorbij komt? Haar antwoord en het gehele artikel is hier te lezen. In de toekomst zal Patti Valkenburg als lid van het opvoedpanel van de NRC vaker ingaan op vragen van NRC lezers, die betrekking hebben op haar expertisegebied.

Volkskrant

In het artikel De Nederlandse jeugd zegt geen ja tegen MDMA  in de Volkskrant van 2 september 2017 door Marjon Bolwijn en Kaya Bouma, is Patti Valkenburg een van de onderzoekers die ingaat op de vraag of het veelvuldig gebruik van social media door jongeren bijdraagt aan het feit dat zij steeds braver worden. 
Lees hier het artikel.

Parool

In het artikel Kort, Korter, Kortst in de bijlage PS van het Parool van 27 juni 2017 van Marjolijn de Cocq, vertelt Patti Valkenburg over het bindende effect van appjes die jongeren aan elkaar sturen.
Lees hier het artikel.
170703FOTO voor bij artikel KLEIN

 
 
 
 
 
 (illustratie: Kristel Steenbergen)

Parool

In het artikel Heel tof dat vrouwen de macht hebben van Hannah Stove in de bijlage PS van het Parool van zaterdag 24 juni 2017, gaat Patti Valkenburg in op de zonnige en donkere kanten van het gebruik van sociale media.
Lees hier het artikel.

Folia

Op de website van Folia, verschijnt op 16 juni 2017 een interview met Patti Valkenburg door Lennart Bolwijn. Dit naar aanleiding van de presentatie van haar nieuw verschenen boek Plugged-In How Media Attract and Affect Youth dat zij samen schreef met haar collega Jessica Piotrowski en is uitgebracht bij Yale University Press.
Lees hier het interview.

Nederlands Dagblad

In het het artikel De zonnige Kant van het beeldschermgebruik door Marc Janssens in Nederlands Dagblad van 15 juni 2017, beantwoordt Patti Valkenburg vragen over Plugged-In How Media Attract and Affect Youth.

Lees hier het artikel.

De Volkskrant 

In de Volkskrant van 8 april 2017 in het artikel Ze kunnen meer dan je denkt geschreven door Kaya Bouma, gaat Patti Valkenburg in op de vraag op welke manier kinderen van nu verschillen van voorgaande generaties.
Lees hier het volledige artikel.    

170412 Artikel VK plaatje
De Volkskrant 

In de wetenschapsbijlage van de Volkskrant van 21 januari 2017 reageert Patti Valkenburg in het artikel Schermzombies door Ianthe Sahadat, op stellingen zoals 'Houden kinderen meer van schermen dan volwassenen' en 'Schermen maken kinderen dom'.
Lees hier het volledige artikel.
170121 Foto bij Artikel Ianthe Sahadat

 

 

 

 

2016

Het Parool

In de bijlage PS van het Parool van 17 september 2016 komt Patti Valkenburg in het artikel Zelfbeeld van Marloes de Moor aan het woord over de invloed van het voortdurend maken van selfies op het zelfbeeld van jongeren.
Het artikel lees je hier.


Pacific Standard

Op de website van de Pacific Standard wordt in een stuk van Tom Jacobs van 25 mei 2016 aandacht besteed het onderzoek dat Helen Vossen en Patti Valkenburg uitvoerden naar de invloed van sociale media op het empathisch vermogen van jongeren. De studie is deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Computers in Human Behavior onder de titel:  Do social media foster or curtail adolescents’ empathy? A longitudinal study.
Lees hier het artikel op de site van de Pacific Standard en hier het artikel van Vossen en Valkenburg.

Holland Film Nieuws Magazine

Patti Valkenburg geeft in de april editie van het Holland Film Nieuws Magazine in het artikel Onweerstaanbare Schermen door Alice Scheiuit, antwoord op vragen over de aantrekkingskracht van sociale media op jongeren en de betekenis van schermen in de jongerencultuur.
Lees hier het artikel.

 

Metro

In het artikel Jonge kinderen liever afschermen van heftig nieuws op de website van Metro op 23 maart 2016, is Patti Valkenburg een van de deskundigen die antwoord geeft op de vraag hoe je als opvoeders met kinderen moet praten over verschrikkelijke gebeurtenissen zoals de aanslagen in Brussel. Kinderen onder de 6 jaar kun je beter volledig afschermen van ‘grotemensennieuws’. „Praat er ook liever niet over in het bijzijn van je kind”, zegt Valkenburg onder meer.
Lees hier het volledige artikel op de website van Metro.

 
NRC

In het kader van de rubriek NRC-checkt, gaat het artikel Pubers kunnen bijna niet zonder internet van 1 februari 2016 na of de Nederlandse jeugd inderdaad verslaafd is aan het internet zoals wordt gesuggereerd in een artikel in Metro. Op basis van het onderzoek dat Patti Valkenburg en haar collega's hielden onder zo'n 2.198 Nederlandse jongeren blijkt dat deze bewering grotendeels niet klopt: De internetverslaving onder Nederlandse jongeren groeit, maar blijft vooralsnog beperkt tot een minderheid.
Lees het artikel op de website van NRC.nl
160201 NRC next 0102ihnfactcheck

 

 

 

 

 

2015

NRC

In het NRC-artikel Sesamstraat gaat door, belooft Rutte  van 7 november door Wilfried Takken en Maarten Huygen, gaat Patti Valkenburg in op commotie die is ontstaan bij ouders over het verdwijnen van Sesamstraat van NPO1.
Lees hier het artikel op NRC.nl.

 
J/M

In de maart editie van het tijdschrift J/M staat een groot interview van Anne Elzinga met Patti Valkenburg met als titel 'Media zijn als een grote zak chips'.   Lees hierin onder meer ' wie of wat moet je geloven als het gaat om de tegenstrijdige berichten over de 'weldadige, dan wel duivelse invloed van nieuwe technologieën op je kind.'
Lees het hier.

 

Psyche&Brein

In het februarinummer van Psyche&Brein vindt u een groot interview van Vittorio Busato met Patti Valkenburg over Schermgaande jeugd.  
U kunt het artikel hier lezen.
150205 Plaatje bij PsycheBrein6

 
De Volkskrant

7 februari staat een uitgebreid artikel van Barbara van Erp in het Volkskrant Magazine met als titel Het grote iPad-dilemma: Hoe lang mogen uw kinderen met de tablet spelen?  Hierin wordt Schermgaande Jeugd  van Patti Valkenburg aangehaald: "In haar boek staat glashelder verwoord dat betrokken meekijken naar wat de kinderen doen, een positief effect heeft."
"Actieve monitoring kan kinderen minder gevoelig maken voor de effecten van mediageweld, het kan de educatieve eigenschap van media verhogen en de belangstelling van kinderen voor kunst en cultuur verhogen."
Log hier in op de website van de VK om het artikel te lezen.
150207 Hoe lang mogen uw kinderen met Ipad spelen

 

Het Parool

Op 5 februari schrijft Marjolein de Cocq in het Parool in het artikel Tablet Terreur  over de prominente plaats die tablets hebben veroverd in het leven van gezinnen. Patti Valkenburg legt in het artikel onder meer uit waarom Ipads zo´n magische aantrekkingskracht op de allerkleinsten hebben.
Lees het online artikel met als kop De Ipad als gezinlid, hoe leuk of schadelijk is dat eigenlijk  op de website van het Parool hier.
HetParool 4februari2015 PS4

 

 
 
 
 

Haarlems Dagblad - De Gooi- en Eemlander - IJmuider Courant - Leidsch Dagblad - Noord Hollands Dagblad

Op 13 januari is het interview van Marjolijn de Cocq met Patti Valkenburg te lezen in 5 regionale dagbladen nu met de titel Hoogleraar Patti Valkenburg en de invloed van media op kinderen - Paardenbloem of orchidee.
150113 aa Haarlems Dagblad Paardenbloem of Orchidee

 Regionale dagbladen Persdienst

Op 10 januari verschijnt er in zo'n 12 regionale dagbladen waaronder de Gelderlander en het Brabants Dagblad een interview van Marjolijn de Cocq met Patti Valkenburg onder de titel Niet afdwalen, dat is de kunst.
Lees het artikel hier.

 

Nederlands Dagblad

Het Nederlands Dagblad besteedt op 9 januari aandacht aan Schermgaande Jeugd in een artikel van Marieke Westerterp met de titel Eindelijk helderheid bij digitale opvoeding.

 

2014

Volkskrant

In het Volkskrant artikel ´Wijze kinderen in zielige films´ van 27 december, gaat Patti Valkenburg naast andere deskundigen in op vragen over de invloed van de vaak heftige zaken die zich in kinderfilms en -series afspelen. Moeten films een kind niet gewoon naïef laten zijn? Lees hier het artikel.

 
De Correspondent 

Op 18 december praat Lex Bohlmeijer in een aflevering van de podcast serie Goede gesprekken, met Patti Valkenburg over haar boek Schermgaande Jeugd. Beluister hier het gesprek. 

 
Nederlands Dagblad

In het Nederlands Dagblad van 17 december staat een boekbespreking van Schermgaande jeugd van Marieke Westerterp, met daarbij vijf adviezen om het gamen van kinderen en jongeren te begeleiden. Lees hier het artikel.

 
Radio 1: Kunststof 

Op 9 december 2014 was Patti Valkenburg een uur lang te gast in het NPO radio 1 programma Kunststof waarin zij met Jellie Brouwer sprak over de effecten van media op kinderen en jongeren en antwoord gaf op vragen van luisteraars.  Luister hier de uitzending terug.

 

VPRO gids

In de VPRO gids van 13 tot t/m 19 december 2014 staat een artikel Kijk wijzer en Schermgaande Jeugd door Niels Hoeben. Het artikel is hier lezen.

 

Volkskrant 

Op 10 december 2014 verschijnt in de Volkskrant een interview van Mirjam Schöttelndreier. Het artikel is hier lezen. 

141210 VK Schermbloempjes 4

 

Folia maakt Kennis

10 december 2014: Folia maakt kennis. Het interview is terug te luisteren op Folia Web Radio en terug te zien op Salto.nl. Hier het begeleidende artikel, Patti Valkenburg: Afspraak is Afspraak, absoluut.

  

Met 't Oog op Morgen

Op 18 november 2014 was Patti Valkenburg te gast in het programma Met ’t Oog op Morgen van NPO radio 1. 

 
Mijn Kind Online

Op de website van Mijn Kind Online is het interview dat Marjolijn de Cocq had met Patti Valkenburg te lezen onder de titel Kinderen hebben het nodig dat ouders grenzen stellen.
Lees het interview hier.

 

Kennisnet

Kennisnet publiceerde op 2 december een interview van Marjolijn de Cocq met als titel "Patti Valkenburg: Sociale media brengen school en thuis dichter bij elkaar". Zie hier het interview

 

Parool en Algemeen Dagblad

Op 26 november 2014 verscheen In het Parool een paginagroot interview met Patti Valkenburg. Het interview Achter de Schermen is hier te lezen op de site van journaliste Marianne Eggink. Op 2 december publiceerde het Algemeen Dagblad een verkorte versie van hetzelfde interview, met als kop "Media slecht? Ligt aan jezelf!".  

Het artikel kunt u lezen via Blendle.

20141125 Interview Parool 25 nov

 

Vlaams radioprogramma Hautekiet

Op 19 november 2014 was Patti Valkenburg te gast bij het populaire VTR radioprogramma Hautekiet genoemd naar de presentator Jan Hautekiet, waarin ze inging op vragen en stellingen van luisteraars. Over het programma werd veelvulig getweet. Beluister hier het interview: http://www.radio1.be/programmas/hautekiet

 
Welingelichte kringen 

Het interview in Psychologie Magazine (zie hieronder) werd opgepikt door online nieuwsprovider Welingelichte Kringen. Op 5 november stond het in de top-5 meest gelezen artikelen. Zie: Welingelichte kringen

 

Psychologie Magazine

Het gevaar van sociale media wordt overdreven. "Internet maakt kinderen helemaal niet eenzamer of depressief. Ze worden er opener van en krijgen meer zelfvertrouwen", stelt mediahoogleraar Patti Valkenburg. Interview in Psychologie Magazine november 2014. Lees hier het interview

 

Trouw

Op 22 oktober gaf Valkenburg in de Rubriek van Trouw-journalist Rob Pietersen antwoord op de vraag: Wat voor voorbeeld geven die hangende, multitaskende Kamerleden? 


De Groene Amsterdammer 

In het artikel Opvoedstress in het digitale tijdperk - Depressief op Facebook van Sanne Bloemink iin de Groene Amsterdammer van februari 2014, gaat Patti Valkenburg in op de vraag of zorgen die er bestaan over de slechte invloed van digitale activiteiten van kinderen op hun hersenen al dan niet terecht zijn.
Lees hier het artikel.
2014 Februari De Groene 6 2014 door S Bloemink plaatje

 

Selectie van eerdere mediaoptredens

New York Times

In het artikel Does Porn Hurt Children in de New York Times van 28 maart 2014, worden Patti Valkenburg en Jochen Peter en hun onderzoek naar de effecten van porno op jongeren aangehaald: "Among the most prolific and revered researchers to examine teenagers and pornography is a duo in the Netherlands, Jochen Peter and Patti M. Valkenburg. The pair has been publishing studies about this issue for nearly a decade, most of it based on surveys of teenagers." 

Lees hier het volledige online artikel van David Segal. 

 

Amsterdammer van de Dag in het Parool

26 maart 2014 stond Patti Valkenburg centraal in de rubriek Amsterdammer van de dag. Dit naar aanleiding van het debat over de invloed van Google Glass dat zij deze dag had tijdens het Mediawijsheidcongres in Ede.
Lees  hier het artikel.

 

Online video van publiekslezing in het Haagse Paard van Troye

Bekijk hier online Valkenburgs lezing De Magie van media-effecten op mei 2013 in de serie ‘Spinoza te Paard’, in het Haagse Paard van Troje.

 

NRC lunchgesprek

Op 21 mei 2012 verscheen in de NRC rubriek lunchen met... een interview van Rinskje Koelewijn met Patti Valkenburg: "Alles gaat goed en alles lukt."

 

International media

Vlaams actualiteiten Magazine Knack

11 december 2014: In de rubriek factchecker door Jan Jagers reageert Patti Valkenburg op de uitspraak van neuropsychiater Theo Compernolle: 'Hoe vroeger en hoe meer jongeren met schermpjes bezig zijn, hoe slechter hun schoolresultaten later.' Lees hier haar reactie.

 

Aandacht voor Schermgaande Jeugd in de Belgische pers

In de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad verscheen 2 december het artikel Zo ga je als ouder om met sociale media waarin Patti Valkenburg uitlegt hoe je kinderen het beste kunt begeleiden in het omgaan met media.

 

Vlaamse krant Het Nieuwsblad

Het Nieuwsblad besteedde op 27 november uitgebreid aandacht aan Schermgaande Jeugd in een artikel
met als titel Eerst swipen, dan pas praten .

 

Vlaams dagblad De Morgen

Op 20 november verschijnt er een artikel in de Vlaamse krant De Morgen met opgeviste citaten van Patti Valkenburg in andere media.