maagdenhuis

Persbericht UvA: Social media goed voor vriendschappen, minder voor zelfbeeld

Still 06

De meeste jongeren in Nederland vinden dat social media een goede invloed hebben op hun vriendschappen. Maar er is ook minder goed nieuws: een kwart denkt dat social media een slechte invloed hebben op hoe gelukkig ze zijn. Ook vindt een derde dat social media slecht zijn voor hun zelfbeeld. Dat geldt vooral voor meisjes: bijna de helft van hen zegt dat social media een slechte invloed hebben op hoe ze zichzelf zien, terwijl dat bij jongens iets minder dan een kwart is. Dit is te lezen in het nieuwe onderzoeksrapport van project AWeSome. Lees het hier het volledige persbericht van de UvA.

6 June 2023

Interview NRC: Jongeren vinden sociale media goed voor geluk en vriendschap, niet voor het zelfbeeld

NRC

Uit een onderzoek van project AWeSome naar het socialemediagebruik van Nederlandse jongeren komt niet louter kommer en kwel: voor velen hebben de voordelen de overhand. Lees het interview met Patti Valkenburg en Amber van der Wal in  NRC Handelsblad.

1 maart 2023

Opinie: Liever maatwerk en een leidraad dan een wettelijk verbod op mobieltjes in klas

Leerlingen van het Oosterlicht College in Vianen beoordelen hun leraar met een app.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het effect van mobiele telefoons in de klas is niet eenduidig, maar voor sommige leerlingen zal het de schoolprestaties waarschijnlijk negatief beïnvloeden. Vanwege alle verschillen is een handleiding met tips beter dan simpelweg verbieden, betoogt expert Patti Valkenburg. Lees hier het artikel in de Volkskrant

4 november 2022

Mijn dochter wordt onzeker door Tiktok

tiktok tik tok

In de NRC rubriek Opgevoed legt Annemiek Leclaire elke week een lezersvraag voor aan deskundigen. Deze week geeft adviseert Patti Valkenburg wat te doen als je dochter onzeker wordt door wat ze op Tiktok ziet. Lees het artikel hier.

13 juli 2022

Appen, snappen en chatten: wat doet dat met het welzijn van jongeren?

social media shutterstock 1498591895

In de rubriek "Uitgelicht" op de website van NWO geeft Patti Valkenburg uitleg over haar interdisciplinaire onderzoeksproject Project AWeSome.

Lees het artikel geschreven door Edo Beerda.

28 juni 2022

De Balie: In therapie met sociale media

Op 27 juni was Patti Valkenburg te gast in de Balie bij het programma "Relatietherapie met sociale media" over de verhouding tussen mens en sociale media. Wat maakt deze platforms nu juist ongezond in hun relatie tot ons? En hoe kunnen we deze relatie gezonder maken?Overige gasten waren o.a. media-antropoloog Jeroen de Vos, universiteitshoogleraar Patti Valkenburg, onderzoeker en socioloog Siri Beerends, filmmaker Stephen Kearney, GZ-pyscholoog en Youtuber Najla Edriouch en AI-Ethics consultant Dasha Simons. 

 

2 mei 2022

Hoe bescherm je een 12-jarige online?

Elke week legt Annemiek Leclaire een opvoedvraag voor aan deskundigen. Deze week: Hoe bescherm je een 12-jarige online? 

Lees het artikel. 

22 april 2022

De opkomst van 'That girl'

That girl

In het NRC van 22 april bespreekt Patti Valkenburg het TikTok fenomeen "That girl" in een artikel geschreven door Laura Hoogenraad. Lees het artikel. 

3 februari 2022

Is deze generatie extreem kwetsbaar? ‘Ik ben een sneeuwvlok, nou en?

17061 1643805065845 Fol snowflakes groot

Jongeren lijken kwetsbaarder dan ooit. In de afgelopen tien jaar is het aantal studenten dat psychische hulp zoekt verdubbeld. In de media wordt denigrerend gesproken over sneeuwvlokjes, een scheldwoord voor de huidige generatie Z. Mella Fuchs van Folia vroeg studenten en onderzoekers, waaronder Patti Valkenburg naar de zin en onzin van die term. Lees het hele artikel

1 november 2021

Wat te doen met ex-oppaskinderen die een oud naziliedje meezingen?

Elke week legt Annemiek Leclaire een opvoedvraag voor aan deskundigen. Deze week: bevriende pubers zingen naziliedje. 

Het hele artikel is hier te lezen.